Нова кампания, стари идеи.Така в едно изречение може да се обобщи сравнителният

...
Нова кампания, стари идеи.Така в едно изречение може да се обобщи сравнителният
Коментари Харесай

Възможна ли е широка коалиция анти-всевластието на главния прокурор

Нова акция, остарели хрумвания.

Така в едно изречение може да се заключи сравнителният обзор на концепциите на политическите партии във връзка с правосъдната промяна, битката с корупцията и административната промяна.

Това излиза наяве от оповестен ). От БИПИ обобщават какви са предложенията на политическите сили за определяне господство на правото и положително ръководство в България от 2009 година до момента. Но в тази акция тематиката сякаш изпадна от политическите диспути.

В информацията по-долу може да намерите извадки от платформите на партиите или обществени изявления на техни представители по тези тематики. Поставен е акцент върху тези партии, които съгласно предварителните социологически замервания, имат късмет да влязат в 49-ото Народно заседание. Отделно от тях, от останалите регистрирани за присъединяване в изборите партии, множеството засягат под една или друга форма тематиките правосъдна власт, антикорупция и административна промяна. Десет от общо 22 политически обединения оферират промени в Конституцията, а 2 (ВМРО и БНО) оферират приемането на напълно нова Конституция. 

Като цяло предлаганите ограничения звучат общо и бланкетно, без да се показват цели и механизми за тяхното реализиране. В платформите на някои от партиите има искрено противоконституционни и антидемократични хрумвания (напр. възбрана на партии, вж. „ Глас национален “). Други партии явно са пропуснали, че ограниченията им към този момент са действителност (напр. предлагането на „ Български напредък “ за гласност на отчетните отчети на съдилищата или въвеждането на система за инцидентно систематизиране на делата на НДСВ), само че обособен е въпросът какъв брой дейно работят. Трети залагат на въвеждане на директно присъединяване на жителите в правосъдната власт („ Възраждане “ оферират профилиран антикорупционен орган да се избира директно, Има Такъв Народ оферират основният прокурор да се избира директно, а от „ Български съюз за директна народна власт “ оферират основният контрольор и инспекторите в ИВСС да се избират пряко), въпреки този принцип да е отритнат, защото исторически се потвърждава, че правосъдната система е по-ефективна и самостоятелна, когато се ползва правилото на професионализма при постъпване и кариерно израстване.

Почти всички претенденти за Народното събрание оферират ограничения за ограничение, понижаване пълномощията на основния прокурор или механизми за надзор и дейно наказателно гонене. Нито една партия да вземем за пример не предлага да се усилят пълномощията на основния прокурор или прокуратурата. Може да се твърди, че политиците дават отговор на упованията на жителите с предложенията си за промяна на прокуратурата, като се има поради сериозно ниското доверие към нея. На база на това подобие в политическите планове упованията са, че идващият парламент ще пристъпи към приемане на съответните промени. Допълнителна опора за бързи ограничения за промяна във връзка с основния прокурор и прокуратурата дава и общественото съществуване на няколко законопроекта, част от които са съгласувани и с интернационалните сътрудници на България от Европейската комисия и Венецианската комисия.

Може да се допусна, че на тази база е допустимо и постигането на съдружно договаряне, което да докара до основаването на постоянен кабинет. Съдейки по поръчките за промени в главния закон на страната, е допустимо даже и образуването на конституционно болшинство, което като първа стъпка би трябвало да избере основни органи на правосъдната власт, чиито мандат е изминал. България има голям проблем точно със съставите на самостоятелните регулаторни и надзорни органи, които се избират от Народното събрание. Повечето от тях са с изминал мандат, неподновени сформира и липса на задоволство от жителите във връзка с работата им. В платформите на ПП-ДБ и „ Левицата “ най-подробно са залегнали ограничения за попълване на състава на тези органи, включително Висш съдебен съвет и ИВСС. От ПП-ДБ оферират „ Избор на способени членове на регулаторни органи (КЗК, Българска народна банка, КФН), които да взимат самостоятелни решения “, само че не излиза наяве по какъв начин тъкмо ще се направи подобен избор.

Сред положителните практики, които могат да се приложат, са отворени предложения за номиниране на претенденти или делене на пълномощията по номиниране и избор измежду разнообразни субекти/власти или с присъединяване на представители на гражданското общество; показване на управнически концепции на претендентите, задълбочени професионални полемики за положението на сферата, подлежаща на контролиране и други

Послания на политическите партии в навечерието на изборите по три основни посоки - съдебна промяна, битка с корупцията и административна промяна:
КП Продължаваме промяната – Демократична България
Право и правосъдна власт:
Механизъм за следствие и търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и заместниците му за осъществени закононарушения, ограничение на функционалностите му.Съдебен надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства за тежки, длъжностни и корупционни закононарушения.Система за инцидентно систематизиране на делата и избор на правосъден състав.Разделяне на Висшия правосъден съвет и основаване на обособен Прокурорски съвет, промени във функционалностите имПромяна на процедурата и критериите за избор на основен контрольор и членове на Инспектората към Висш съдебен съвет, както и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.Електронно правораздаване, възстановяване на системите ЕИСС и ЕПЕП.Механизми за надзор при несъразмерни забавяния на каузи от страна на правосъдните органи.Въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба.
Борба с корупцията:
Избор на способени членове на регулаторни органи (КЗК, Българска народна банка, КФН), които да взимат самостоятелни решения.Разделяне на КПКОНПИ на две самостоятелни комисии.Антикорупционна комисия с проверяващи функционалности, която да се регистрира от време на време пред Народно събрание.Отчитане на инспекторатите към всички министерства пред Антикорупционната комисия, която да взе участие и в номинирането и оценка на активността на инспекторатите.Електронна обработка на декларациите на политиците за спор на ползи и имущество.Ефективно лишаване посредством правосъден развой на нелегално добито имущество.Внедряване на системи за битка с корупцията, в това число посредством навреме и дейно въвеждане в обществения бранш на ограниченията според Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания.Пресичане на корупционни схеми с евросредства и подаване на сигнали до европейската прокуратура.
Административна промяна:
Дигитализация на ръководството и на всички административни услуги – понижаване на административната тежест с 70%, редуциране на позиции, унищожаване на печати, дигитализиране на хартиените регистри, консулски услуги посредством електронна идентификация, електронни публични поръчки.Рамка за фискална децентрализация на локалното самоуправление, ограничение мандатите на кметове на общини до 2 поредни цялостни мандата.КП ГЕРБ – Съюз на демократичните сили
Право и правосъдна власт:
Електронно ръководство на цивилен, административни и наказателни каузи – завършване на достъп до правораздаване по електронен път до 2023 г.Гражданско въздействие с директен избор на правосъдни заседатели, промяна на правосъдните експертизи.Осъвременяване на Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, както и на административното правосъдие за по-бърз развой.Съдебен надзор върху актовете на прокурорите, включително отводи за формиране на досъдебно произвеждане.Прецизиране на пълномощията на прокуратурата за практикуване на контрол за правда в административния развой.„ Ексклузивитет на правосъдния състав “ – да заседава без спиране до решение на делото.Предложение за основаване на парламентарен орган, виновен за раз-следвания на основния прокурор, който да е със независим статут, пълномощия и функционалности за привличане към наказателна отговорност при осъществено престъплениеИндивидуална конституционна тъжба с изменение в Конституцията – след осъществяване на необятна полемика.
Борба с корупцията:
Приемане на нова правна уредба на структурата и активността на КПКОНПИ.Осъществяване на инспекции по сигнали за корупция и корист с власт. Провеждане на СПО за откриване на корупционни дейности и корист с власт, реализирани от държавни чиновници.Ефективно потребление на инструментите за интернационално оперативно съдействие при следствия на случаи на проведена и трансгранична незаконна активност, корупция, тероризъм и киберпрестъпност.Противодействие на корупцията в системата на държавното ръководство и локалната властРедакция на НПВУ за премахване на стопански неефективни и корупционни планове.
Административна промяна:
Електронно ръководство, обединен указател и мрежа за даване на е-услуги, понижаване на административната тежест, въвеждане на електронна идентификация и дигитализиране на хартиените регистри, увеличение на институциите с отговорности в региона на обработката на данни; минимизиране контакта сред жителите и администрацията; цялостно унифициране и стандартизиране на общинските административни услуги; развиване на последващо потомство електронни услуги.Движение за права и свободиКонституционна правосъдна реформаВъзраждане
Право и правосъдна власт
Разширяване кръга от лица, които могат да насочат запитвания до Конституционния съд по отношение на нарушени конституционни права и свободи.Подчиняване на прокуратурата на изпълнителната властВъвеждане на профилирани съдилища – за малолетни и малолетни, фамилни, по неплатежоспособност, и така нататък за облекчение на натовареността.Електронно правораздаване.Реформа във Висш съдебен съвет: обособяване на Инспектората от Висш съдебен съвет, завишаване критериите към членовете и методите на отчетност на органа, отчитане на Висш съдебен съвет пред Народно събрание.Поощряване потреблението на различните начини за решение на разногласия.
Борба с корупцията
Специализиран орган за битка с корупцията, чийто състав да се избира директно с мажоритарен избор.Засилване на вътрешния надзор в структурите на Министерство на вътрешните работи, за превъзмогване на корупционните практики.
Административна промяна
Повсеместно въвеждане на цифрови технологии при административните услуги (цифрово общество и електронно държавно управление, обслужване на едно гише).Въвеждането на автоматизирани и неподвластни на корупция електронни услуги ще освободи хиляди чиновници (съкращаване на броят на държавните чиновници с 40%).Създаване на обединен портал за административно обслужване.Одит на всички административни структури за съкращаване и понижаване на бройките и структурите, обвързано със съответното нарастване на заплатите на служителитеСтруктурни промени в региона на вътрешната сигурност и защитата.КП Българска социалистическа партия за България
Право и правосъдна власт
Съдебен надзор върху актовете на основния прокурор.Нова правосъдна карта за отмерено натоварване на съдилищата.Лична имуществена отговорност на длъжностните лица, които нарушават главните права на жителите.Разширяване на пълномощията на Омбудсмана и Висшия адвокатски съвет да сезират Конституционния съд.
Борба с корупцията
Промяна на структурата, функционалностите и пълномощията на Антикорупционната организация.Засилване на контрола и ръководството при асимилиране на европейски фондове.
Административна промяна
Намаляване на административната тежест и процедури, включително счетоводната отчетност за микропредприятията, дребните търговци и производители.КП Левицата
Право и правосъдна власт
Висш правосъден съвет: нов модел на избор и действие, избор на нов състав, Висш съдебен съвет да преначертае правосъдната карта, тъй че да се урегулира свръхнатовареността.Изваждане на прокуратурата от правосъдната система, промени в метода на избор на гл. прокурор, неговите пълномощия, функционалности и статут, предварително преустановяване на мандата на сегашния гл. прокурор, обжалваемост пред съд на актовете на прокуратурата, унищожаване на общия контрол на прокуратурата за правда в търговски и цивилен каузи.Технологична оптимизация за по-бързо разглеждане и проследяемост на делата.Въвеждане на електронно правораздаване.Премахване на фигурата Велико национално заседание, промени и допълнения на Конституцията да се одобряват от Народно събрание с квал. болшинство.Квал. болшинство при избор или освобождение от Народно събрание на ръководители на самостоятелни държавни регулаторни и контролни институции, на членове на Висш съдебен съвет, както и при наново приемане на върнат от президента закон.Намаляване броя на народните представители.Смесена мажоритарно-пропорционална изборна система.Обществен консенсус за промени в Конституцията по отношение на Висш съдебен съвет, основния прокурор, ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, самостоятелна конституционна тъжба, други
Борба с корупцията
Законодателство за лишаване на незаконно добито имуществоОсвобождаване от наказателна отговорност за подбудителството към рушвет, когато е в съдействие с държавните органиРевизия на ръководствата на ГЕРБ и Четворната коалиция със особено основана комисия, която да проверява работата на голям брой държавни организации и органи, държавни поръчки и така нататък
Административна промяна
Електронно ръководство и услуги – редуциране на личен състав и обслужване на място, понижаване на таксите.Има подобен народ
Право и правосъдна власт
Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет – смяна в два обособени органа на ръководство, разширение на техния надзор.Главен прокурор: директен избор от жителите, механизъм за следствие на осъществено от него закононарушение.Промени в метода на избор на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд за обезпечаване на бистрота и състезателност.Съдебен надзор върху актове на прокуратурата, засягащи директно правата на жителите.Изчистване на Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс от дублиращи се сформира на закононарушения или такива, изгубили смисъла си в наши дни.Подобряване организацията на системата за електронно правораздаване.Въвеждане на неплатежоспособност на ФЛ.Ревизиране на размера на таксите.Промяна на формата на държавно ръководство в президентска република със привикване на Велико народно събрание.Пряка самостоятелна конституционна тъжба за жителите.Пряк избор на Омбудсмана на Р БългарияМажоритарна изборна система с безусловно болшинство в два тура за избори на народни представители.Промени в Закона за референдумите и унищожаване на рестриктивните мерки.
Борба с корупцията
Подобряване на системата за надзор и ръководство на публичните поръчки с обжалваемост на всички процедури и дигитализирането им, основаване на публичен портал за следене и улеснение достъпа до социална информация.Правила за съгласуваност и взаимоотношение сред Националния съвет по антикорупционни политики и Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество.
Административна промяна
Опростяване на административните процедури, еднократно събиране на данни, отпадане на някои такси, цифровизация на обществени услуги (електронна еднаквост, здравно досие, рецепта, т.н.).Български възходПубличност на резултатите от отчетните отчети на съдилищата.ВСС: Намаляване на състава и администрацията, настрана администриране на съдиите от прокурорите и следователите, понижаване на парламентарната квота, структурна смяна да заседава в обособени сесии.Промяна на модела на ръководство на съдилищата, преосмисляне ролята на ръководителите, усилване на съдийското самоуправление.Мониторинг и гласност на правосъдните актове.Засилване тълкувателната активност на съдилищата, повишение на квалификацията на магистратите и възнагражденията им.Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР